De oudste kunstnijverheid van Umbrië is de vervaardiging van keramiek. De centra van de keramiekproductie zijn tegenwoordig Deruta en Gualdo Tadino. De klassieke Deruta-majolica (glazuurtechniek op terracotta) is met figuurtjes beschilderd waarbij blauwe, gele en bruinrode tinten overheersen.
Serviesgoed van keramiek wordt tegenwoordig niet uitsluitend meer handmatig vervaardigd, maar er zijn nog genoeg ateliers waar met de pottenbakkerschijf gewerkt wordt (foto’s van dit handmatig vervaardigen zijn te zien bij ‘activiteiten’) en waar de beroemde patronen, veelal naar honderden jaren oude voorbeelden, met de hand worden opgebracht. De aanduiding: Dipinto a mano, geeft aan dat de stukken handbeschilderd zijn en bij het bakken met de grootste zorgvuldigheid gehanteerd worden, dat de duurzaamheid vergroot. Beroemd is de geëmailleerde keramiek uit Orvieto, Todi en Cittá di Castello. In Gubio worden de zogenaamde Buccheri vervaardigd, die op een donkere ondergrond zijn aangebracht. Ook Orvieto is bekend om zijn Etruskische keramiek, zwartglanzend en elegant.

Roberto Fiorin:

Deze keramiekmaker heeft een klein atelier en een winkel in Porano. Hij heeft zijn eigen stijl ontwikkeld en werkt met de natuur als onderwerp. Dit komt zowel tot uitdrukking in de bewerking van het materiaal en de kleuren die hij gebruikt als wel in de voorstellingen. Zo verwerkt hij nogal eens echt blad in zijn werk. Op afspraak is het ook mogelijk om het atelier te bezoeken. Voor meer informatie: www.artigianatovivo.com

Marino Moretti:

Een bijzondere plaats wordt ingenomen door deze unieke keramiekkunstenaar. Al vanaf zijn tiende is hij gefascineerd door dit materiaal. Gevoed door de eeuwenoude keramiekcollectie van zijn vader en de restauratie hiervan, begon hij al op vroege leeftijd met het restaureren en vervaardigen van keramiek. In zowel de vorm als in zijn voorstellingen maakt hij veelvuldig gebruik van afbeeldingen die hij in zijn jonge jaren op de oude keramiek heeft aangetroffen. Hij ‘speelt’ met deze vaak mythologische voorstellingen en geeft ze dikwijls op ironische wijze weer.
Zijn atelier, winkel en woning zijn gehuisvest in een oud ‘kasteeltje’ bovenop de top van een berg in het kleine dorp Viceno. Hij heeft verschillende exposities gehad in o.a. Orvieto, Rome, New York, Chicago, Melbourne en Toronto. Een bezoek is dus meer dan de moeite waard. Marino is zeer gastvrij, vertelt graag over zijn werk en geeft met plezier een kleine rondleiding.
Voor meer informatie : www.marinomoretti.it