Er is niets zo authentiek als een goede bruschetta: een snee geroosterd brood met zout en besprenkeld met extra virgin olijfolie.
Al eeuwenlang worden de heuvels van Umbrië gedomineerd door eindeloze rijen olijfbomen. In 1997 werd de olie van Umbrië, waarvan 90 % extra virgin is, gewaarmerkt door de EU met PDO (Protected Destignation of Origin). Gebaseerd op de karakteristieken van de streek, de verschillende smaaknuances en kleur is Umbrië te verdelen in vijf productiezones : Colli Assisi-Spoleto, Colli Martani, Colli Amerini, Colli Orvietani en Colli del Trasimeno. Naast deze classificatie heeft alle olie uit Umbrië een zeer lage zuurgraad, een onmiskenbare briljante groene tint en een licht fruitige smaak die het beste haalt uit de lokale keuken. Er zijn verschillende olijfolie musea te bezichtigen. In Trevi is dat het Museo della Civilta’ dell’ Ulivo en in Torgiano het Museo dell’ olivo e dell’ olio.

Meer informatie over het maken van olie, een olieproeverij en het bezoek aan een traditionele oliefabriek kunt u vinden onder de rubriek ‘activiteiten’.

Link: http://www.cufrol.com