De traditionele productie van olie:

Op een aantal plaatsen in Umbrië maakt de plaatselijke bevolking nog steeds gebruik van traditionele methoden om olie te maken. Vaak in kleine fabriekjes waar met name in de maand november de kleine Piaggo’s af en aan rijden met de laadbak vol rijpe olijven en de boer kritisch toekijkt op het productieproces van zijn olie. De olijven worden eerst door een rooster gekiept, waar de bladeren ervan gescheiden worden, waarna ze terecht komen in kratten van zo’n 300 kilo. Deze kratten worden geleegd in een grote stalen bak waarin de resterende bladeren van de olijven worden gehaald en ze gewassen worden. Vervolgens komen ze onder zware, draaiende molenstenen die de olijven tot een soort dikke pasta vermalen. Deze pasta gaat via een stalen bak, waarin een grote schroefas ronddraait, naar een machine die de pasta geleidelijk ‘uitspuwt’ op rieten matten. Nadat een groot aantal matten gevuld is, worden ze naar een pers gereden en onder druk gezet, waardoor het water en de olie eruit sijpelen. Beide worden opgevangen en gescheiden, zodat alleen de zuivere (ongefilterde) olie overblijft.

In de maand november is het mogelijk een bezoek te
brengen aan een soortgelijke oliefabriek in combinatie
met een olieproeverij. Voor meer informatie kunt u
contact opnemen via de rubriek ‘contact’